Posts tagged A leleményes Hugo Cabret

Se regény, se képregény

Idén tavasszal jelent meg a Libri Kiadó első gyerekkönyve, ami máris az érdeklődés középpontjába került. A Meseutca szerzőit (és szerzőinek a gyerekeit is) magával ragadta a történet, egy beszélgetés már született is a könyvről. Most a fordítóval, aki egyben a kiadó szerkesztője is, beszélgettünk A leleményes Hugo Cabret című könyvről. INTERJÚ DUNAJCSIK MÁTYÁSSAL.

"Méltán mondhatjuk, hogy az év legszebb könyve A leleményes Hugo Cabret"

Brian Selznick könyvének a borítóját ahogy megláttam azonnal tudtam, megszerzem. Mellém pártolt a szerencse, hiszen a nyomdafriss könyvet az orrom előtt tették le a könyvesbolti pultra. Remegő kézzel fizettem, és bevettem magam egy kávéházi sarokba. Egy órával később kissé kótyagos fejjel álltam tovább, pedig csak kávét ittam. Könyvmutatványosok kritikája.

Ha még nincs a polcodon, azonnal rendeld meg!

Egy könyv, két vélemény. A leleményes Hugo Cabret

Új műfajt próbálunk most ki a Meseutcán. Ketten már írtak nálunk egy kötetről, de most nemcsak könyvről lesz szó, hanem filmről is. Brian Selznick A leleményes Hugo Cabret című művéről és Martin Scorsese filmes adaptációjáról Edinger Katalin és Széni Katalin beszélgetnek. Az írást itt olvashatjátok!


Ha még nem lenne saját példányod az év legszebb könyvéből, rendeld meg itt!

Létezik a masina varázslata, létezik a varázslóé is

Előtted egy könyv, mely kalandokat ígér, hiszen aranylik, piroslik, képekkel telin hívogat, és árad belőle a történet. Egy kisfiú története és a varázslaté, Brian Selznick története és A leleményes Hugo-é. Recenzió a cultura.hu-n.

Ez egy olyan könyv, amire fel kell készülni, ahogy a belső címlapon is olvashatjuk, egy regény képekben és szövegben. Senki ne riadjon meg vaskosságától, nehézségétől, fekete-fehér képáradatától, kissé száraz, távolságtartó írásmódtól, mert a szerző, Brian Selznick nagyon érzékenyen lavírozott a filmes perspektívák és a mesék élményeinek feldolgozásai között. Az írás itt folytatódik.

Tíz könyvet javasol a Dívány márciusra

A cyberpunk Philip K. Dick mellett ajánlunk még krimit Árpa Attilától, egy naplót Marilyn Monroe szeretőjétől, és A leleményes Hugo Cabret című könyvet, melynek filmes adaptációját Martin Scosese rendezte és a 2012-es Oscar-gálán 5 szobrot zsebelt be - írja a Dívány.hu, ami már Erin Morgenstern megjelenő regényéről, az Éjszakai cirkuszról is ejt néhány szót.

A leleményes Hugo Cabret - Kritika

Az év legszebb könyve - ezzel a szlogennel reklámozta a Libri Kiadó Brian Selznick idén megjelenő regényét. Ezzel az állítással végletekig egyetértek, hiszen régen akadt ennyire gyönyörű és igényes könyv a kezembe. Emlékszem, mikor megkaptam, hosszú percekig csak lapozgattam, forgattam ide-oda (közben a metrón hülyének nézhettek az emberek). Ugyanakkor féltve kezdtem bele a regénybe, egyrészt magát a könyvet féltettem, nehogy valami baja legyen, másrészt azon gondolkodtam, hogy ha valaminek a küllemére ennyi gondot fordítanak, milyen lehet a tartalma... Írás a Könyvkritikán.

A világ első filmjét 1895-ben mutatták be A vonat érkezése címmel, és semmi másról nem szólt, mint ami a címben van: egy vonat érkezett meg benne az állomásra. Ám amikor a nézők meglátták a vászon felé robogó vonatot, mind sikoltozni és ájuldozni kezdtek, mert attól féltek, hogy el fogja ütni őket. Soha senki nem látott még ehhez hasonlót.

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

Ha még nem vetted meg, itt megrendelheted!

Az év legszebb könyve: A leleményes Hugó Cabret a szerkesztő és a fordító szemével

Hugo Cabret nevét hamarosan mindenki (túlzás nélkül!) megismeri. Még az is, aki (eddig) sose hallott Georges Méliès-ről vagy Brian Selznickről.

A könyv magyar szerkesztőjével, Balázs Eszter Annával és fordítójával, Dunajcsik Mátyással készítettek beszélgetést a Könyvmutatványosok.


Brian Selznick, A leleményes Hugo Cabret című könyve itt rendelhető meg.

Leporellótól a kalandregényig

Interjúsorozatunk befejező részében Balázs Eszter Annával, a frissen létrejött, de máris húsz kötetet tervező Kolibri Kiadó főszerkesztőjével beszélgettünk - Tamás Zsuzsa interjúja a Meseutcán.


Bűn nélkül szerelembe esni egy kisfiúval

Harmincévesen beleestem egy árva kisfiúba. Furcsa szerelem ez: ő csak egy másik ember képzeletének szüleménye. Mégis dédelgetem, simogatom, magamhoz ölelem Hugót. Brian Selznick A leleményes Hugo című kötete annyira gyönyörű, hogy a könyvek rajongójaként képtelenség lett volna részemről nem beleszeretni. Mittelholcz Dóra írása a Kultography-n.

A leleményes Hugo Cabret - Kritika a Libráriumon

Először az összesen 11 Oscar-díjra jelölt új Scorsese-filmről hallottam, aztán még mielőtt utánaolvastam volna a történetnek, kiderült, hogy ez egy könyv adaptációja. Így jutottam el Brian Selznick formabontó művéhez, melynek olvasásához gyanútlanul nekiállva még nem sejtettem, hogy az egyik legkülönlegesebb olvasmányélmény vár rám, amiben valaha is részem volt.

Egy korábbi bejegyzésben már beharangoztam a Nyitott Könyvműhely utódjának, a Libri Kiadónak idei első, február 9-i megjelenését, A leleményes Hugo Cabret-t. A kortárs amerikai író, Brian Selznick (1966-) eddig illusztrátorként dolgozott, ez első önálló műve és remélhetőleg nem az utolsó. Először 2007-ben jelent meg a könyv, most pedig végre hazánkba is eljutott és magyarul is olvasható. 

Itt olvashatod tovább a könyvről szóló kritikát.


A leleményes Hugo Cabret - Interjú a fordítóval

Brian Selznick A leleményes Hugo Cabret című, sokszorosan díjnyertes mesekönyve több, mint egy kisfiú története, aki egy párizsi pályaudvaron él, és titokban az órák karbantartásával foglalkozik. Hogy mivel több? A képekben és az érzelmek erősségében keresse mindenki a titkot - olvasható a cultura.hu-n.

Van lelke az óraműnek?

A leleményes Hugo Cabret… már a cím visszavisz minket legalább kétszáz évvel ezelőttre. Megidézi a felvilágosodás hajnalát, amikor az óramű, a gépezet nem csupán önmaga volt, hanem egy gondolati változás jelképe. A világ analitikus megismerése, a tudományos tény fogalmának kialakulása ekkor kezdi diadalmenetét. A matéria győzedelmeskedik a szellem felett. Az óramű pedig ebben a kontextusban a teremtés emberi reprodukciójává válik. És egyúttal a teremtés transzcendens vonatkozásaira, a szabad akarat és a determináció problémájára is rákérdez. Hiszen a fogaskeréknek van célja, de nincs szabad akarata: és célnak nevezhető-e az, amiről nem mi döntünk? Hanna ír a Pagony blogján a Libri Kiadó legújabb könyvéről.

Öt szobrot nyert a Hugo Cabret!

A tegnap este egyik győztese a tizenegy kategóriában jelölt, Martin Scorsese által rendezett A leleményes Hugo, mely öt aranyszobrocskát gyűjtött be a magyar idő szerint hétfő hajnalban, a Los Angeles-i Kodak Színházban lezajlott Oscar-díj átadáson.

A könyv, ami alapján a film készült, múlt hét óta már kapható.

Cohent nem tiltották ki az Oscarról

A 11 Oscarra jelölt Martin Scorsese-film, A leleményes Hugo stábtagjaként hívták meg a gálára Sacha Baron Cohent, de félő, hogy az általa jelenleg megformált diktátor jelmezében jelenik meg. A filmakadémia megkereste Cohenéket és a Paramount stúdiót is (a Diktátor és A leleményes Hugo gyártója), hogy megtudja, mik a tervei Cohennek, bár még választ nem kaptak- írja az Index.hu.

Cohen szereti kihasználni a díjátadókat és a filmfesztiválokat a saját filmjei népszerűsítésére. 2006-ban a torontói filmfesztiválra Boratnak öltözött, és a szekerét egy csomó parasztasszony húzta. A 2009-es MTV-díjkiosztóra a meleg Brunóként érkezett, emlékeztetett a hírportál.