Posts tagged Petőfi Sándor

A csárda romjai (Hetivers)

2012 áprilisában jelenik meg Térey János Teremtés vagy sem című esszékötete, melynek egyik fejezetében végigveszi kedvenc klasszikus magyar költőit Berzsenyitől Nemes Nagy Ágnesig, személyes portrékat rajzolva irodalmunk meghatározó alakjairól. Hetivers sorozatunkban az ezekhez az esszékhez válogatott versekből szemezgetünk, és hogy izgalmasabb legyen a játék, mindig hozzájuk kapcsoljuk egy-egy másik, szintén előkészületben lévő könyvünket is. Ezen a héten Ady, Babits, Somlyó Zoltán és Vas István után egy megkerülhetetlen figura, Petőfi Sándor egy kevéssé ismert verse következik. Térey János így vezeti be a róla szóló írását:

"Most, a vers aszályának idején Kínában talán nagyobb ikonnak számít, mint itthon. Tüneményes, örök kamasz. Egyedül ő találta szépnek az Alföldet. Derűre-borúra lázadó, éretlen kölyök. A politikában túlfőtött jakobinus, állandóan a trónfosztásról fantáziáló demokrata. Kötődik mesterekhez, nőkhöz és eszmékhez, mégis mindenről a szabadság jut eszébe. Ifjú családapa; percekig. A korszerű irodalomtudomány száműzi az értékelésből az életrajzot. Az övé mégis majdnem-egy a művével, a vándorszínész-epizóddal, a Nemzeti Múzeum legendásított lépcsőjével, a megénekelt csörték sorozatával, megjósolt harctéri halálával. Sőt, a Szibériában túlélő fogoly vagy az idehaza bujdosó ál-Petőfi(k) legendájával."

Petőfit divat nem szeretni vagy isteníteni, nem lehet nem ismerni, és nem szokás olvasni - talán éppen azért, mert az iskolai oktatás során csak az életmű agyonhasznált darabjaira van idő. Pedig vannak itt olyan rejtett gyöngyszemek is, mint az alább következő, melyet olvasva sokkal árnyaltabb kép rajzolódik ki a szerzőről – elégia egy hamisítatlan “romkocsmáról” egyenesen a Petőfinek oly kedves alföldi puszták mélyéről: