Posts tagged Vers

Finy Petra: Folyékony Mixtape

Finy Petra Folyékony tekintet című könyvében sok zene van. Nem csak akkor, amikor Cecilia Bartoli koncertjének dallamára a terem lambériafala kivirágzik, vagy Maria Callas siratja az erdőben a hangját. Hanem akkor is, amikor egy öreg néni meghal a tandembiciklin, meg amikor a kocsi csomagtartóján keresztülsüvítő szél énekelni kezd. A fent meghallgatható 15 számos válogatás ezeknek a zenéknek ered a nyomába. A “tovább” után a szerző saját kommentárjai olvashatók az egyes számokhoz!

Térey János: Moll Mixtape

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Térey János kilencedik, Moll című verseskötete a Libri Kiadónál. Mivel már a könyv címe is zenei kifejezés, adta magát, hogy megkérjük a szerzőt, állítson össze egy válogatást a kötethez kapcsolódó, ahhoz ajánlott zenékből. Így állt össze ez a 13 trackből álló lista, Beethoventől a Rammsteinig. A “tovább” után a szerző saját kommentárja olvasható a számokhoz!

Aki nem volt ott a mára már legendássá vált 550 fős költészetnapi őrületen, az most kicsit pótolhat: képek és villanások Simon Márton, Sirokai Mátyás és Pion István könyvbemutatójáról, amelyben a szerzők is megszólalnak!

"A kedves, bájos impulzív" – beszélgetés Sopotnik Zoltánnal a Dobogó Centrumról

image


Sopotnik Zoltán Saját perzsa című kötete tele van traumatikus családi emlékekkel, a könyv alaphangját mégsem a siránkozás, hanem inkább valami bátor szembenézés és életigenlés határozza meg, ami ettől függetlenül nem téveszti szem elől az élet durvábbik oldalát sem. Az ex-punkzenész költő jelenleg a tatabányai Dobogó Centrum csapatával igyekszik segíteni a helyi gyerekek tanulási nehézségein. Erről a munkáról (is) kérdeztük.

Az önéletrajzodban szerepel, hogy egy ideig stresszkezelő tréningeket tartottál multinacionális nagyvállalatoknál. Ezt hogyan kell elképzelni? Verseket olvastál fel jógamatracon fekvő, leszedált menedzsereknek?

Nem, semmi ilyesmi nem történt, annak idején csoportvezetőként mondjuk tényleg olvastam verseket a szalagon dolgozó embereknek, suttogtam fülükbe Téreyt, Pollághot, Keményt….

Csoportvezetőknek és instruktoroknak (mondjuk, hogy alcsoportvezetőt jelent) tartottam, illetve tartottunk ilyen tréningeket, legtöbbször egy külsős tanácsadó cég szakpszichológusaival. Két-három órás, leginkább hiperventillációs beszélgetések voltak ezek, de többet nem mondhatok, mert elvisz a fekete limuzin, vagy Dacia.

Kik is a kortárs költők? Miket írnak? Kiemelhető-e az irodalom a könyvlapokból? Mi köze a fotónak és a tipográfiának a szavakhoz? A JAK Pass egy kreatív játék, melyben a József Attila Kör tagjai rendhagyó módon mutatkoznak be. Nem csak képekben, nem csak szöveggel, hanem két alkotó közös kép-szó-játékában. Valaki a sorokat hozza, valaki a vizualitást álmodja meg.

A sorozatban a múlt héten Sirokai Mátyás sorait értelmezte újra Szabó Imola Julianna. Ezekből a képekből állt össze ez a videó.

Szöveg: Sirokai Mátyás - A beat tanúinak könyve
Zene: Sirokai Mátyás, H. Magyar Kornél, Nyusztay Iván
Vizsüall: Szabó Imola Julianna

József Attila Kör / JAK facebook

Hidak és labirintusok – beszélgetés az acb Galériáról


Miniatűr bárányok téblábolnak a Déli pályudvar betonján, egy hatalmas kéz lebeg a felhők között, egy elejtett szarvas szívja magába a mélykék ég kozmikus sugárzását. Hol is találhatna az ember illőbb képeket a fiatal magyar költők versesköteteihez, mint épp a fiatal magyar képzőművészek alkotásai között? Idén tavasszal már a harmadik könyvünk kapcsán dolgozunk együtt az acb Galériával, ami Budapest egyik legizgalmasabb kortárs művészeti kiállítóhelye. (A borítókhoz  felhasznált képek balról jobbra: Szarka Péter, Álljon meg a gyászmenet!, Esterházy Marcell: The End of the Long March, Tarr Hajnalka: Instant nyáj).A képek és szövegek lehetséges kapcsolatairól és a galéria munkájáról Fenyvesi Orsolyával beszélgettünk, aki maga is megtestesíti a két művészeti ág közötti kapcsolatokat, hiszen amíg hétköznapokon a galéria ügyes-bajos dolgait intézi, közben pedig verseket is ír, olvas és publikál.

Polaroidok. Részlet Simon Márton készülő kötetéből.

001

Kitárt szárnyú pillangó az udvarra nyíló

ajtó mellett, fekete a fehér kövön.

Vagy három hete ott van.

Ez majdnem 17 szótag.

image

Kép forrása:margofeszt

Atlasz bírja. Részlet Pion István kötetéből.

Pion István kötete Atlasz bírja címmel 2013 áprilisában jelenik meg a Helikon Kiadó gondozásában.

Néma gyerek Verses örömzenélés a JAK szervezésében. Az Ünnepi Könyvhét ünnepnapján.

Néma gyerek

Verses örömzenélés a JAK szervezésében. Az Ünnepi Könyvhét ünnepnapján.

Sopotnik Zoltán: Saját perzsa

"Azt hiszem Romániában, vagy egy különös, tétova bolygón, amelyet valamilyen okból szintén Romániának hívtak, az ezerkilencszázas évek elején született egy kislány, aki öregasszony (is) volt."

Megjelenik a Könyvhétre!

Találkozzunk június 10-én este fél kilenckor a Toldi moziban!
A 83. Ünnepi Könyvhét lezárásaként és lazításképpen bemutatjuk a Libri Kiadó frissen megjelent szépirodalmi könyveit a szerzők részvételével.
Térey János: Termann hagyatéka
Finy Petra: Madárasszony
Sopotnik Zoltán: Saját perzsa
Dunajcsik Mátyás: Balbec Beach
Szabó Róbert Csaba: Fekete Dacia
A bemutatót az Amoeba kíséri zenével, ahogy ezt a videót is ők festették alá.

Lírán innen, rappen túl: rímekbe halmozott pillanatok Závada Péter tollából

Lehet valaki a híres Závada Pál fiaként híres költő? Ez a kérdés egyszerre egyszerű és mégis nagyon bonyolult. Épp olyan, mint Závada Péter versei, amelyek kötetbe foglalva a Könyvfesztiválra jelentek meg.

Ahol az ártatlanság megszakad

Az est házigazdája a könyv szerkesztője, Simon Márton költő volt. A kötet és a szerzőről szóló kötetlen beszélgetés után Závada, Simon és Süveg Márk felolvasott a versekből, miközben az Amoeba Trio (Boros Levente, Sabák Péter, Sági Viktor) zenélt.

Závada Péter verse az azonos című kötetből. (Design: Miss Margrin.)

Závada Péter verse az azonos című kötetből. (Design: Miss Margrin.)